Arbetspaket 2

Identifiera utmaningar och styrkor

Arbetspaketet (AP) undersöker de nuvarande bristerna i den finska demokratin, särskilt i relation till otillräcklig inkludering, för att få en tydlig förståelse av utvecklingsbehoven. AP2 lägger grunden för arbetet i AP3 och AP4 genom att tillhandahålla kunskap om de främsta bristerna i inkludering samt dokumentera de rådande attityderna till den epistemiska grunden (kunskap och övertygelser) för demokratiskt beslutsfattande. AP2 är ett samarbete mellan statsvetare och förvaltningsforskare. Arbetspaketet är uppdelat i två delar: att undersöka deltagandeutmaningar och att förstå demokratins epistemiska infrastruktur.

Undersöka deltagandeutmaningar

Social ojämlikhet och marginalisering av vissa grupper får inte förbises vid utvecklingen av modeller för medborgarengagemang. Vi granskar därför vilka samhällsgrupper som för närvarande är underrepresenterade, och om det finns skillnader mellan politikområden och förvaltningsnivåer när det gäller vilka grupper som inte får sin röst hörd. Vi kartlägger också tendenser till polarisering och fragmentering för att identifiera de hot dessa utgör mot inkludering.

Förstå demokratins epistemiska infrastruktur

Det sägs att demokratier kräver så kallade ”epistemiska infrastrukturer”: system genom vilka korrekt information överförs till beslutsfattare. Genom intervjuer med tjänstemän och politiker samt fokusgruppsanalyser med politiker, tjänstemän och medborgare undersöker vi hur dessa grupper uppfattar expert- och medborgarkunskapens roll i det demokratiska beslutsfattandet, och om denna roll varierar beroende på förvaltningsnivå och politikområde.