Forskning

Kärnan i vår forskning

STRONG är ett konsortium som leds av Åbo Akademi med Tammerfors universitet, Vasa universitet och Institutet för hälsa och välfärd (THL) som partners. STRONG-konsortiet studerar huruvida demokratiska innovationer, särskilt deliberativa medborgarpaneler, kan öka både inklusion och allmänhetens förtroende för det demokratiska systemet, dess institutioner, aktörer och beslut. I samarbete med flera relevanta samarbetspartners på olika förvaltningsnivåer implementerar projektet demokratiska innovationer och studerar deras effekter på deltagare, politiker och befolkningen i stort. Rådet för strategisk forskning (RSF) finansierar konsortiet. STRONG är en del av RSF:s forskningsprogram DEMOC – Demokratins framtid.

STRONG bygger på antagandet om att ett av den finländska demokratins stora tillkortakommande är att marginaliserade och sårbara sociala grupper inkluderas på ett otillräckligt vis. Det här betyder att allas intressen inte representeras på ett jämlikt sätt i beslutsfattandet, vilket i sin tur hotar demokratins resiliens, speciellt då allvarliga kriser utmanar samhället. Vi ställer därför den fundamentala frågan om hur man kan öka det demokratiska deltagandet i alla samhällsgrupper och försäkra både extern och intern inklusion. STRONG föreslår att ett väsentligt botemedel är att öka medborgerligt deltagande genom institutionaliserade former av deliberativa medborgarpaneler.

Konsortiets forskning är uppdelad i fyra arbetspaket: Identifiera utmaningar och styrkor (AP 2), Utforma och testa lösningar (AP 3), Bygga förtroende för demokratiska institutioner (AP 4) och Institutionalisera demokratiska innovationer (AP 5).

Genom multidisciplinär forskning med forskare i statskunskap och offentlig förvaltning, hälso- och policysystem, offentlig rätt och antropologi, kombinerat med samarbete med intressenter, syftar vi till att göra den finländska demokratin mer inkluderande och motståndskraftig.