Työpaketti 2
Haasteiden ja vahvuuksien tunnistaminen
Työpaketti (TP) tutkii suomalaisen demokratian nykyisiä puutteita, erityisesti riittämätöntä osallisuutta, saadakseen selkeän käsityksen kehitystarpeista. TP2 luo perustan työpakettien 3–4 työlle toimittamalla tietoa osallisuuden pääasiallisista puutteista ja dokumentoimalla vallitsevia asenteita demokraattisen päätöksenteon episteemistä perustaa (tietoa ja uskomuksia) kohtaan. TP2 on poliittisten ja hallinnollisten tutkijoiden yhteistyö. Työpaketti on jaettu kahteen osaan: osallistumisen haasteiden tarkasteluun ja demokratian episteemisen infrastruktuurin ymmärtämiseen.
Osallistumisen haasteiden tarkastelu
Sosiaalista eriarvoisuutta ja tiettyjen ryhmien syrjäytymistä ei tule sivuuttaa kehitettäessä kansalaisten osallistumismalleja. Siksi tarkastelemme, mitkä yhteiskuntaryhmät ovat tällä hetkellä aliedustettuja sekä tutkimme, onko politiikan aloilla ja hallinnon tasoilla eroja niiden ryhmien suhteen, joiden ääni ei kuulu. Lisäksi hahmottelemme polarisaation ja sirpaloitumisen kehityskulkuja diagnosoidaksemme niiden aiheuttamat uhkat osallisuudelle.
Demokratian episteemisen infrastruktuurin ymmärtäminen
Demokratioiden sanotaan edellyttävän niin sanottuja ’episteemisiä infrastruktuureja’: järjestelmiä, joiden kautta tarkka tieto välittyy päätöksentekijöille. Haastattelemalla virkamiehiä ja poliitikkoja sekä analysoimalla poliitikoista, virkamiehistä ja kansalaisista koostuvia kohderyhmiä tutkimme, miten nämä ryhmät kokevat asiantuntija- ja kansalaistiedon roolin demokraattisessa päätöksenteossa ja vaihteleeko tämä rooli hallinnon tason ja politiikan alojen mukaan.